Veel nieuwe PR’s gezwommen bij Clubkampioenschappen Het Y 2023

Het was een drukte van belang op de vroege ochtend van zaterdag 25 november 2023. Om 8 uur gingen in het Noorderparkbad de Clubkampioenschappen van Het Y van start. Een jaarlijks tweedaags evenement waar alle leden van Het Y aan mee kunnen doen. Ook kinderen van diplomazwemmen (uiteraard met zwemdiploma A op zak), startblok, waterpolo, trimzwemmen en wedstrijdzwemmen hebben zich kunnen aanmelden om te kijken wie de snelste is op verschillende zwemslagen en bepaalde afstanden. In totaal verschenen ruim honderd zwemmers aan de start.

Voor de jongste zwemmers bestonden de afstanden uit 25 meter vrije slag, 25 meter schoolslag en 25 meter rugcrawl. De oudere zwemmers namen het tegen elkaar op in verschillende wedstrijdslagen, maar dan over de afstand van 50 meter. Vanaf de tribune werd het schouwspel gadegeslagen door trotse ouders, broertjes, zusjes, opa’s, oma’s en andere belangstellenden.

Uiteraard namen ook de ervaren wedstrijdzwemmers deel aan de zwemwedstrijd. Zij zwommen echter 100 meter vrije slag, wisselslag, vlinderslag en op zondag de voorrondes voor de finale op de 50 meter sprint. Natuurlijk kwamen ook de schoolslag en rugcrawl aan bod.

Medaille-regen
De eerste serie op zaterdag werd afgetrapt door de heren (vanaf 12 jaar en ouder) op de 100 meter vrije slag, daarna gevolgd door de dames. Vervolgens was het de beurt aan recreanten voor de 25 meter vrije slag. Een beetje spannend, maar uiteindelijk viel het voor iedereen mee. Bij de prijs-uitreiking tussen de verschillende programmanummers door was er sprake van een ware medaille-regen. Vele blije gezichten bij zowel de zwemmers als de ouders op de tribune.

Voor de wedstrijdzwemmers stond zaterdag ook nog de vlinderslag en de wisselslag op het programma, de recreanten gingen van start op schoolslag en rugcrawl. Uiteraard werden tussendoor weer verschillende medailles uitgereikt. Tegen het einde van de ochtend zat het eerste deel van de clubkampioenschappen er op.

Trots
Goed uitgerust waren de zwemmers op zondagmiddag 26 november weer present. Na het inzwemmen werd het tweede deel van de clubkampioenschappen afgetrapt met de voorrondes voor de spannende apotheose: de finale van de 50 meter vrije slag in de strijd om wie zich komend jaar sprintkampioen van Het Y mag noemen.

Ook de tweede dag werd er door iedereen weer keihard gezwommen. In totaal werden er dit weekend 231 persoonlijke records (pr’s) verbeterd. Het programma werd voortgezet met schoolslag en rugcrawl voor de wedstrijdzwemmers en de recreanten én g-zwemmers gingen van start op rugslag, schoolslag en vrije slag. En ook vandaag regende het weer medailles bij de aspirant-wedstrijdzwemmers. Met – uiteraard – vele blije gezichten bij de zwemmers en trotse ouders op de tribune. Daarnaast werden ook de minioren Max en Qing in het zonnetje gezet vanwege het verbeteren van het clubrecord op respectievelijk 400 meter vrije slag en 50 meter rugslag. Uit handen van hoofdtrainer Ben Lap kregen zij een oorkonde uitgereikt en het publiek op de tribune beloonde hen met een daverend applaus.

Aanmoediging
Voorafgaand aan de finale voor de 50 meter sprint, was het tijd voor de uitreiking van de dr. Petitprijs. Dit is een aanmoedigingsprijs voor de grootste doorzetter binnen de vereniging. De prijs, bestaande uit een medaille en een wisseltrofee is dit jaar uitgereikt aan niet één individu maar aan de volledige G-zwemploeg van Zwemvereniging Het Y. De ploeg wedstrijdzwemmers met een verstandelijke beperking wordt hiermee beloond voor hun inzet, sportieve prestaties en positieve bijdrage aan de club.

En zoals het bij een kampioenschap hoort, werden de clubkampioenschappen afgesloten met het spektakelstuk op de 50 meter vrije slag. Bij de dames ging de finale tussen Cleo, Holly, Anne, Renske, Vivian en Thalia. Na een spannende race en onder luide aanmoediging van het publiek was het Anne die als eerste aantikte. Ook bij de heren was er een bloedstollende finale die gezwommen werd door Monder, Raaf, Doede, Hessel, Max en Willem. Uiteindelijk was het Hessel die er met de prijs vandoor ging.

Familie-estafette
De clubkampioenschappen werden traditiegetrouw afgesloten met een familie-estafette 4x25m. Teams kunnen worden gevormd door leden van échte families, maar ook bijvoorbeeld een vriendengroep of baangenoten kunnen een “gelegenheids-familie” vormen. Dit resulteerde in een vrolijk en hectisch slotstuk van de clubkampioenschappen waarin maar liefst 21 teams streden om een felbegeerde slagroomtaart.

Tot slot werden de clubkampioenen 2023 van Het Y gehuldigd. Gefeliciteerd Sophia, Qing, Boukje, Max, Eva, Ren, Sara, Philip, Mayla, Max, Anne en Hessel!

 

 

De uitslagen:

25-26 november 2023 Clubkampioenschappen Het Y (totaal) 25-26 november 2023 Clubkampioenschappen Het Y 25-26 november 2023 Clubkampioenschappen Het Y (niet-startvergunninghouders)