Aanmoedigingsprijs Dr. Petit uitgereikt aan G-zwemmers Het Y

De dr. Petitprijs, een aanmoedigingsprijs voor de grootste doorzetter binnen de vereniging, is dit jaar uitgereikt aan niet één individu maar de volledige G-zwemploeg van Zwemvereniging Het Y. De ploeg wedstrijdzwemmers met een verstandelijke beperking wordt hiermee beloond voor hun inzet, sportieve prestaties en positieve bijdrage aan de club.

De ploeg, bestaande uit 20 zwemmers, traint hard voor wedstrijden in de G-competitie en om deel te kunnen nemen aan de tweejaarlijkse Special Olympics. Naast serieus trainen vormen ze door plezier te maken en tijd voor elkaar te nemen een hechte groep. Een voorbeeld voor vele sportievelingen, aldus Benno Breeuwer, bestuursvoorzitter van Het Y. De wisseltrofee en medailles werden zondag 26 november tijdens de jaarlijkse Clubkampioenschappen aan de G-ploeg uitgereikt door Henriëtte Overbosch-Petit (voorzitter van de selectiecommissie, Lid van Verdienste van Het Y én dochter van Dr. Petit), Enith Brigitha (Erelid van Het Y én Olympisch medaillehouder) en zwemster Sarah Akil, de winnares van 2022.

De groep traint elke vrijdag in Noorderparkbad, geleid door trainers René Bijl en Maaike Liesenmeijer. De prijs werd dan ook met luid gejuich ontvangen. René: “Ik ben ontzettend trots op deze groep zwemmers van Het Y. Iedere zwemmer komt elke week heel trouw naar de trainingen en doet ontzettend zijn best. Het is elke week weer een feestje.”

Dr. Petitprijs
De Dr. Petitprijs is bedoeld om leden van Het Y te onderscheiden als grote doorzetter, bijvoorbeeld een zwemmer of waterpoloër die ondanks tegenslagen toch door blijft trainen. Dr. Petit was vanaf de jaren ’50 van de vorige eeuw tot aan zijn dood in 1989 als clubarts aan Het Y verbonden. In die tijd was de medische keuring ter verlenging van de wedstrijdlicentie bij de KNZB verplicht. Vele jaren keurde dr. Petit belangeloos jaarlijks iedere zwemmer en poloër van Het Y. Later, toen de jaarlijkse keuringen verleden tijd waren, werd dr. Petit steeds actiever als medische vraagbaak voor de wedstrijdzwemmers en stelde hij ook voedingsadviezen op. Voor hem was het vooral belangrijk dat sporters op hun eigen niveau en met plezier met sport bezig konden zijn. Het is de eerste keer dat de prijs niet individueel maar aan een volledige groep wordt uitgereikt.