Dr. Petitprijs naar Sarah Akil

De dr. Petitprijs, een aanmoedigingsprijs voor de grootste doorzetter binnen de vereniging, is in ere hersteld. Tijdens het 130-jarig jubileumfeest van Zwemvereniging Het Y werd de wisseltrofee én bijbehorende medaille door juryvoorzitter Henriëtte Overbosch-Petit en Enith Brigitha overhandigd aan zwemster Sarah Akil.

Wisseltrofee
Zwemvereniging Het Y reikte de wisseltrofee uit aan de zwemmer die op sportief gebied het beste van zichzelf heeft laten zien. Dit jaar is dat Sarah Akil. Sarah wordt bewonderd voor haar doorzettingsvermogen. Zoals Sarah’s voormalig trainster Daphne Martens op de jubileumavond toelichtte heeft Sarah de afgelopen jaren zich niet laten weerhouden door tegenslag. “Als het even niet lukt, ga jij door.” Sarah’s trainingsinzet is altijd goed, ondanks een zware operatie. “Geen opdracht is haar te zwaar, ze gaat altijd voor het hoogst haalbare.”

Doorzetter
De Dr. Petit prijs wordt sinds 1991 uitgereikt aan een lid dat een groot doorzettingsvermogen heeft getoond. Rond de eeuwwisseling was de wisselbeker echter opeens verdwenen en sindsdien is de prijs niet meer uitgereikt. Met de statutenwijziging van afgelopen jaar is de Dr. Petit prijs weer opnieuw ingevoerd. De verschillende commissies binnen Het Y kunnen een voordracht doen en een jury beoordeelt de voordrachten. In 2023 hoopt de jury weer de dr. Petitprijs uit te reiken. De jury bestond dit jaar uit: Henriette Overbosch-Petit (Voorzitter van de selectiecommissie, Lid van Verdienste
van Het Y én dochter van Dr. Petit), Enith Brigitha (Erelid van Het Y én Olympisch medaillehouder) en Jens van der Kerk (Programma Manager Positieve Sportcultuur bij de Gemeente Amsterdam).

Clubarts
Dr. Petit was jarenlang als clubarts aan Het Y verbonden. Dat was hij al in de jaren ‘50 van de vorige eeuw en dat bleef hij tot aan zijn dood in 1989. In die tijd was de medische keuring ter verlenging van de wedstrijdlicentie bij de KNZB verplicht. Vele jaren keurde dr. Petit belangeloos jaarlijks iedere zwemmer en poloër van Het Y. Later, toen de jaarlijkse keuringen verleden tijd waren, werd dr. Petit steeds actiever als medische vraagbaak voor de wedstrijdzwemmers en stelde hij ook voedingsadviezen op. Dit deed hij met veel plezier naast zijn huisartsenpraktijk.

Voor dr. Petit was het allerbelangrijkste dat iedereen op zijn of haar eigen niveau met sport bezig kon zijn en er vooral plezier in moest kunnen beleven. Hij stimuleerde mensen om, na een eventuele tegenslag, de draad van het sporten weer op te pakken om zodoende het plezier in het sporten weer terug te vinden. De Dr. Petit doorzetters trofee is bedoeld om leden van het Y in het zonnetje zetten, ook wanneer het even tegenzit.