Minioren Het Y in actie op Nederlands Kampioenschap

Met maar liefst 3 minioren mocht Het Y meedoen aan de jaargangfinales lange baan in het Optisport zwembad in Dordrecht. Max, Toa en Boukje hebben zich gekwalificeerd tot een van de beste 24 jongens en meisjes van Nederland. Op zondag 2 juli mochten zij met elkaar de strijd aangaan voor de beste zwemmer van Nederland op de lange baan.

De spits werd afgebeten door Max die als eerste van start ging op de 200 wisselslag. Vooraf was er een mooi raceplan bedacht om die zo goed mogelijk te zwemmen: de vlinderslag op hoog tempo, maar niet te snel. Daarna de rug, met een goed arm ritme en even wat zuurstof happen maar nog steeds hard doorzwemmen. Vervolgens de schoolslag, het gouden stukje van de puzzel: iedereen voorbij zwemmen. Dit lukte; alles liep op rolletjes tot de laatste 50 meter vrije slag waar zijn tegenstander toch nog net wat meer energie overhad voor de laatste 50 meters. Max werd 2e met 1 seconde boven zijn 25 meter bad-tijd.

Geen verval
Toen was het de beurt aan Boukje op de 100 meter rugslag. Met de afgestemde onderwater fases (die ze had geoefend in de training) lag ze mooi op kop, na de onderwater fase wist ze die koppositie echter niet vol te houden en werd ze 3e. Wel vrij knap dat ze geen verval had tussen de 2 vijftig metertjes(45-46). Als je de start niet mee neemt, zwom ze bijna negatieve split!! Toch nog een mooie 3e plaats.

Daarna was Max weer aan de beurt op de schoolslag. Hij zwom een mooie race met goede keerpunten en onderwater fases. Met 46 om 49 een mooi opgebouwde race waarbij hij vocht tot de laatste meters om de 2e plek. Max gaf niet op en zwom de laatste 5 meters nog net weg van zijn tegenstander.

Adem
Als laatste programmanummer van deze ochtend zwom Boukje ook de 200 wisselslag. Waarschijnlijk hapte ze iets te weinig adem op de vlinderslag, waardoor ze aan het eind van de eerste 50 meter misschien iets te moe was. Op de rug had ze nog wel een beetje tijd om te ademen, maar niet rustig om aan te doen. De schoolslag begon ze heel sterk (ze zwom een beetje in) maar het laatste stuk bleek net even te zwaar. Daarna kwam de laatste 50 vrij waar ze de kiezen nog even op elkaar deed om een mooie 3e plek te bemachtigen. (Ze had een PR van 5 seconden op een 25 meter bad tijd!!!)

Nek-aan-nekrace
Het middag programma begon met Max op de 100 meter rugslag. Hij ging goed van start en kwam ook sterk terug (met weinig verval). Het was een nek-aan-nek race met een andere zwemmer om de 3e plaats, die Max net aan won dankzij de geoefende snelle aantik. Daarna was het de beurt aan Boukje die een mooie race zwom. Helaas geen medaille, maar vergeleken met haar 25 meter tijd was haar tijd vrij goed. Alleen zwommen de anderen sneller dan verwacht.

Daarna mocht Boukje van start op haar laatste afstand: de 50 vlinder. Ze zwom op deze afstand dezelfde tijd als haar tijd in een 25 meter bad en was hier zelf ook zeer tevreden mee. Helaas waren haar tegenstanders net iets te sterk en weer geen medaille. Tot slot mocht Max nog van start op de 100 meter vrije slag. Hij zwom een mooie race, precies zoals hij hem van tevoren met de trainers had bedacht. Helaas was het deze keer niet genoeg voor medaille (het scheelde niks).

Helaas was Toa door ziekte geveld en heeft de wedstrijd moeten afzeggen.