Het Y wint 59 medailles in Neheim-Hüsten

Met maar liefst 36 wedstrijdzwemmers verscheen Het Y aan de start van het ‘Pfingstschwimmfest’. Voor veel zwemmers een jaarlijks terugkerend zwemfestijn, dat van 3 tot 5 juni 2022 georganiseerd werd in het Duitse Neheim-Hüsten. Anderen beleefden hun debuut met deelname deze internationale zwemwedstrijd, waar zwemvereniging Het Y al voor de 41ste keer present was. Dit alles in combinatie met een gezellig Y-kamp op het terrein van het zwembad. Zonder al te veel beperkende corona-maatregelen, kon ‘Neheim’ na twee jaar wachten dan toch eindelijk weer doorgaan.

Veel van de in totaal 550 zwemmers van de 39 deelnemende zwemverenigingen uit onder meer Duitsland, België, Polen en Nederland hadden er al weken reikhalzend naar uitgekeken. Ook bij de zwemmers van Het Y was er al lang van tevoren sprake van voorpret. Wie ging met wie in een tent, kon er gecarpoold worden en wie zou er een medaille in de wacht slepen.

Medaille
Op vrijdag 3 juni was het eindelijk zo ver. Het zwemweekend werd afgetrapt met de 400 meter vrije slag voor zowel vrouwen als mannen. Ook het weer zat mee: het werd een zonovergoten weekend. En als klap op de vuurpijl werden enkele Y-zwemmers op de eerste dag al beloond met een medaille. 

Parade
Op zaterdag barstte het zwemfeest pas echt los. Na het gezamenlijke ontbijt voor de tenten, moesten de Y-zwemmers stuk voor stuk aan de bak in de series voor verschillende zwemslagen en op diverse afstanden, uiteraard gevolgd door de finales. In de middag was er een feestelijke parade waarbij alle deelnemende zwemverenigingen onder aanvoering van de plaatselijke fanfare aan het aanwezige publiek werden gepresenteerd. Maar daarna moest er weer hard gezwommen worden. Tussendoor was er gelukkig ook tijd om van de duikplank te springen, een ijsje te eten of gewoon te chillen bij de tent. 

Klassement
Zondag 5 juni was de laatste wedstrijddag van dit zwemweekend, waar alle Y-zwemmers zich nog even van hun snelste kant konden laten zien. Dat resulteerde uiteindelijk in 59 medailles (20x goud, 22x zilver en 17 bronzen plakken) en 57 certificaten voor een vierde, vijfde of zesde plaats. Niet iedereen viel in de prijzen, maar dat mocht de pret niet drukken. De disco op slotavond was zeker een bezoekje waard. Bijna de hele vereniging begaf zich op de dansvloer. Maandag, Tweede Pinksterdag, moesten de tenten weer worden afgebroken en ging iedereen weer op huis aan. Het Y sloot dit zwemweekend af met een vierde plaats in het totaalklassement. Nu al benieuwd wat de score is volgend jaar!