Het Y doet goede zaken bij zwemwedstrijd in het Duitse Mühlacker

Op de internationale zwemwedstrijd in het Duitse Mühlacker heeft Zwemvereniging Het Y goede zaken gedaan. De zwemmers uit Amsterdam namen afgelopen weekend maar liefst 24 medailles mee naar huis.

Eerder dit jaar was er de domper dat het zwemtoernooi in Neheim-Hüsten, waaraan Het Y al meer dan 40 jaar deelneemt, moest worden afgelast vanwege een brand. Een alternatief werd gevonden 300 km verderop: in Mühlacker, waar werd gestreden om de Sendercup.

Na een regenachtige reis over de Duitse Autobahn werden de zwemmers, allen gekleed in stemmig oranje, op vrijdag 17 mei bij het Freibad in Mühlacker met open armen ontvangen. Het Y mocht de tenten opzetten op het grasveld rondom het Freibad waar op zaterdag en zondag het zwemtoernooi plaatsvond. Terwijl een deel van de zwemmers alvast het 50 meter buitenzwembad ging uitproberen, had de leiding voor iedereen een lekkere pastasalade klaargemaakt. En daarna ging iedereen op tijd naar bed.

Medaille
Zaterdagochtend begon nog een beetje bewolkt, maar al gauw brak het zonnetje door. Tijdens het ontbijt kwam de speaker even kennismaken en kreeg nog even les in het uitspreken van de Nederlandse namen. Om 9:30 uur klonk het eerste startschot. In de tiende serie op de 100 meter vrije slag beet Annabelle namens Het Y het spits af en zwom meteen 10 seconden onder haar PR. Dat belooft wat voor de rest van het weekend!

Daarna was het de beurt aan Ties en ook zij zette een mooie tijd neer. Het was Boukje die als eerste een medaille wist binnen te halen en dan meteen maar een gouden ook. Na de 100 meter vrije slag, waar zo’n beetje alle Y-zwemmers aan deelnamen, was het de beurt aan de jongens. Daarna volgde nog meer afstanden waarvoor iedere zwemmer zich zelf in een eerder stadium had kunnen aanmelden.

Een 50-meter buitenbad zwemt toch anders dan het vertrouwde binnenbad, het was voor iedereen wel even wennen. Bij de mixed estafette zwommen Sarah, Sara S., Daan en Eliot naar bronzen medaille en daarmee was de toon gezet. Er zouden nog veel meer medailles volgen. Ook Mariza had geluk, zij won de prämienläufe – een prijs van een sponsor voor de snelste zwemmer uit een vooraf bepaalde serie.

Estafette
Tot grote verrassing van enkele zwemmers heeft coach Ben vrijwel alle Y-zwemmers bij dit zwemtoernooi ingedeeld in de estafette. Dit resulteerde bij programmanummer 10 in vier damesteams waarvan er drie in dezelfde serie tegen elkaar van start mochten. In alle hectiek, onwetendheid bij de jury en gehussel van de teams ontstond er enige verwarring bij de zwemmers wie wanneer van start moest.

Hilariteit alom toen Sara S. nog langs de badrand stond te wachten, maar plotseling toch al bleek te moeten zwemmen in de 4×50 vrij. Slippers vlogen door de lucht en Sara zwom de 50 meter alsof haar leven er vanaf hing. Om er na het aantikken pas achter te komen dat ze haar korte broek nog aan had! Samen met Sarah, Eva C. en Magari wisten ze nog knap als derde te finishen. Weer een medaille!

Extra leuk was het naastgelegen recreatiebad mét grote glijbaan die gedurende het hele weekend voor iedereen toegankelijk was. De fanclub maakte er dankbaar gebruik van.

Aan het einde van de middag was het tijd voor de langere afstanden. De zaterdag werd afgesloten met de 400 meter vrije slag. Dit resulteerde in een gouden medaille voor Evelien én Sarah en een zilveren plak voor Eva B. en Boukje. Daarna konden de zwemmers aanvallen op de pasta bolognese. De avond werd afgesloten met een gezellige pubquiz waarbij iedereen elkaars verborgen eigenschappen en talenten leerde kennen. Het bleef dan ook nog enige tijd onrustig op het kampeerterrein…

Pannendeksels
Zondagochtend brandde het zonnetje iedereen om 9:00 uur de tent uit. Wie niet uit zichzelf zijn tent uitkwam, werd gewekt met behulp van pannendeksels :-). Na het inzwemmen ging de wedstrijd pas om 10:30 uur van start. Wat een luxe! Iedereen had inmiddels een goede slag te pakken en het regende weer persoonlijke records met hier en daar een medaille.

Sarah, Sara S., Daan en Eliot zwommen wederom naar een bronzen plak bij de mixed estafette. Bij de 4×50 wisselslag, met wederom 16 deelnemende Y-zwemmers, bracht een watervaste stift uitkomst. Ditmaal geen verwarring meer over de baannummers of zwemslagen en zwommen Boukje, Kira, Sarah en Sara S. naar de derde plaats op het erepodium.

Achtervolging
Spectaculair programmaonderdeel was de achtervolgingsrace. Hierbij was Magari ingeloot om met de winnaars van de verschillende afstanden en 3 andere willekeurig gekozen zwemmers te strijden. Iedere zwemmer kreeg een andere starttijd en moest in een bepaalde slag zijn eigen PR zwemmen. Na 100 meter zouden de zwemmers dan gelijktijdig finishen. Of het nou kwam door de luide aanmoediging van de Y-zwemmers langs de badrand zullen we nooit weten, maar Magari tikte net iets eerder aan dan de rest en won goud én ging met de eeuwige roem naar huis. 

Ook Lisa, Kira, Maja, Mariza, Annabelle, Ties, Sara M. en Mara-Jan deden hun uiterste best, maar eindigden net naast het podium.

Op de afsluitende 400 meter wisselslag maakte Julie het nog even spannend, maar dat bleek een fout van de scheidsrechter en geen valse start. Resultaat: een bronzen medaille. Bij de junioren 3 zwom Eva B. naar de tweede plaats, Eva C. naar het zilver bij de junioren 2, Evelien won zilver bij de Masters en Nina, tot haar eigen verbazing, goud bij de Jeugd.

Pizza
Om dit toernooi feestelijk af te sluiten gingen alle zwemmers uiteten bij de plaatselijke pizzeria. In totaal werden er dit weekend maar liefst 143 nieuwe PR’s gezwommen (van de 175 persoonlijke starts) en nam Het Y 24 medailles mee naar huis. Daarmee eindigde Het Y in de medaillespiegel van de 40 deelnemende verenigingen op de 20e plaats. Op maandagochtend moest het tentenkamp weer worden afgebroken, waarna iedereen weer moe maar voldaan huiswaarts keerde.

De uitslagen:
18-19 mei 2024 Mühlacker - Duitsland