Trainingsstage Rome Dames 1 SG Mokum

Waterpolo dames SG Mokum reizen af naar Rome voor vierdaagse trainingsstage

Inmiddels is het eerste dames team van SG Mokum een half jaar samen, en de prille liefde tussen de Amsterdamse clubs (Het Y en de Dolfijn) voelde zo goed dat men samen op city trip wilde gaan. Want samen op reis, dat is natuurlijk de beste test om elkaar écht te leren kennen.

Op initiatief van de nieuwe Italiaanse Mokum damesselectie coach, Gian Luca Satollo, vond het team een datum, en reisden zij op woensdag 4 januari af naar het Italiaanse hart: Rome. Ze waren er vroeg bij dit jaar, want de drie Koningen waren nog niet vertrokken en Paus Benedictus was tot donderdag nog bovengronds, maar als je goede voornemens wil waarmaken – bij top 4 van de competitie eindigen voor 1 februari – dan moet je in week 1 gewoon aan de bak!

Één team, één uitstraling

SG Mokum Dames 1

Nieuwe vesten en badpakken werden op de valreep nog geregeld en zorgde niet alleen voor een professionele uitstraling, het voelde ook meteen als één team. Tot voor de Kerst waren ze nog een mooi zooitje ongeregeld, met een leuke mix van rode en blauwe badpakken, maar nu was het tijd voor de samensmelting: zwart, blauw en rood. Enfin, genoeg gepraat, het is tijd om te trainen. Andiamo!

Trainingsschema

Het team van 14 meiden, waarvan twee nog echte ‘’broekies’’, maar des al niet te min een keurige gemiddelde leeftijd van 27 en een half jaar oud, trainde die week maar liefst zes keer en in totaal 12 uur: op dinsdag nog in Amsterdam Noord en donderdag, vrijdag en op zaterdag maar liefst iedere dag twee keer in het mooie Rome. In de ochtend banen zwemmen in het bad naast het Vaticaan, en ’s avonds trainen met, en spelen tegen de dames van Lazio, in twee verschillende zwembaden.

Zwembad in Rome

Het was even omschakelen, van twee tot drie keer in de week trainen, naar 2 keer per dag trainen. Iets wat de dames van SG Mokum niet gewend zijn, maar de tegenstander wel. Want de waterpolo beleveni Lazio Rome vs SG Mokum s van de mediterranen is toch wel net even wat anders. Niet alleen de trainingsintensiteit lag hoog, maar ook het pass tempo en het stemvolume van de Italiaanse lag gemiddeld wat hoger. Des al niet te min, waren de teams aan elkaar gewaagd, en de gezamenlijke trainingen waren een verrijking voor beide ploegen. Na twee trainingen gezamenlijk door te brengen, werd er op de laatste avond een officiële oefenwedstrijd gespeeld, Lazio won uiteindelijk met 9-7.

 Waterpoloërs on tour

Naast hard trainen, heen en weer reizen van en naar het zwembad (met de benenwagen of de elektrische stepjes) en rusten, was er natuurlijk ook voldoende tijd om de stad te verkennen en uiteraard: heerlijk te eten! Want het grootste deel van de groep was nog niet eerder in de stad van de oude Romeinen geweest. Met een zacht temperatuurtje van +- 14 graden, werden verschillende hotspots bezocht en bekeken. Samen bezochten de dames van Mokum het Colosseum onder begeleiding van een heuse tour guide en op andere plekken verzorgden sommige speelsters zelfs voor elkaar ‘’spreekbeurten’’ over de plaatselijke bezienswaardigheid. Anderen genoten van heerlijke ‘’gelato’s’’ of dé perfecte espresso.

En als je met een Italiaanse coach op pad bent, die daadwerkelijk uit Rome komt, dan kun je verwachten dat er wat gedragsregels zijn. Want je spaghetti snijden of een zwarte koffie (Americano) bestellen, dat is natuurlijk uit den boze, en werd dan ook streng op toegezien door el Capo himself.

Doelstellingen

De trainingsstage voor SG Mokum bracht nog een ander belangrijkpunt met zich mee. Bij terugkomst zijn de eerstvolgende wedstrijden van de competitie enorm belangrijk. Door een beslissing van de KNZB moeten er dit seizoen maar liefst zeven van de 16 eerste klasse bondteams degraderen naar de tweede klasse. De competitie is opgesplitst in twee poules van acht. Teams die het voor elkaar krijgen om eind januari bij de top 4 van hun poule uit te komen, verzekeren zich van een plekje bij de top acht van de eerste klasse bond en daarmee behoud van hun plek in de eerste klasse bond. De onderste acht daarentegen, strijden met elkaar voor een eerste plek, in de tweede helft van de competitie. Alleen de nummer 1 van die poule voegt zich bij de top 8, en blijft in de eerste klasse.

Toen de damesploeg van SG Mokum in Rome was, stonden zij op een gedeelde vierde plek samen met Utrecht, wat maakt de timing van deze trainingsstage er nog meer toe deed. Twee van de drie wedstrijden zijn inmiddels gespeeld, waarvan twee gewonnen tegen OZ&PC Oldenzaal en AZ&PC Amersfoort. Zaterdag 21 januari speelden de dames van Mokum dan ook ‘’de mooiste wedstrijd van het seizoen’’ aldus Gian Luca (en dan is het echt zo!).

Zo blijkt maar weer, samen trainen, spelen en elkaar écht leren kennen is van wezenlijk belang en brengt teams dichterbij elkaar. Jong en (ook nog steeds) oud, hebben veel geleerd van en met elkaar. Op naar de laatste wedstrijd met natuurlijk als doel winst en een natuurlijk een voortzetting in de top acht competitie! Forza Mokum!

Dames 1 SG Mokum spreekt haar dank uit naar: De Merkplaats; voor de sponsoring van de vesten; De vrienden van Het Y en de Dolfijn voor hun sportieve bijdrage en natuurlijk Lazio, voor de gastvriendelijkheid, ‘’Grazie Regazze!’’. We hopen jullie allemaal snel weer te zien in één van onze zwembaden!