Het Y zwemt aan kop bij Open Water Wedstrijd op de Lek

In de zinderende hitte van zondagochtend 9 juli 2023 meldde zich maar liefst acht Y-zwemmers aan de start van de 25e editie van de Lektocht. Vanaf de veerpont in Beusichem begonnen zij aan een 6 kilometer lange zwemtocht in de Lek naar finish in de jachthaven van Culemborg. De zwemklassieker Beusichem – Culemborg (de Lektocht) is de enige zwemwedstrijd in Nederland in een rivier terwijl de scheepvaart gewoon doorvaart en het startpunt niet gelijk is aan de finish.

 

De aanwezige supporters moesten slechts 1 uur en 11 minuten wachten om te zien dat Hessel als eerste van alle zwemmers aantikte. Gevolgd door Anne die als derde en eerste vrouwelijke Y-zwemmer de finish wist te halen. Ook Doede en Willem waren goed in vorm en finishten binnen mum van tijd achter Anne. Niet veel later volgden ook Sarah, Evelien, Sara en Mathieu in een mooie tijd bij de eindstreep.

Hagelstenen
Voor Hessel en Anne was de 6 kilometerwedstrijd nog niet genoeg, dus die stapten na de finish meteen in de pendelbus naar de zandafgraving bij Culemborg. Daar stonden Nina, Eva en Holly al klaar om van start te gaan voor de 2 kilometertocht in de Lek.

 

In verband met het naderende onweer en hagelstenen (Code Oranje) werd de prestatietocht uit voorzorg afgelast, maar de wedstrijdzwemmers hadden geluk, zij mochten nog wel van start. Zij hadden ongeveer een half uur nodig om naar de finish in de jachthaven van Culemborg te zwemmen. Met een watertemperatuur van zo’n 21 graden in de Lek, was dat goed te doen.

Podium
Eenmaal aangekomen bij de finish ging het steeds harder waaien en werd de lucht steeds dreigender: reden om weer snel huiswaarts te keren want het onweer en de hagelstenen zouden dan toch niet lang op zich laten wachten. Voor Anne, Hessel en Holly werd het wachten op de uitslag dan toch nog beloond met een plekje op het podium.

 

De uitslagen: