Het Y blijft zwemmen in landelijke Eerste Divisie

Zwemvereniging Het Y blijft ook in seizoen 2024-2025 zwemmen in de landelijke Eerste Divisie. Dat is het resultaat na vier rondes van de KNZB Zwemcompetitie, waarvan op zondag 10 maart de laatste wedstrijd werd gezwommen. De Eerste Divisie is dit seizoen nieuw voor Het Y, die vorig seizoen promoveerde vanuit de A-klasse. Het puntentotaal na vier ronden is net genoeg om ook volgend seizoen in de op één na hoogste klasse uit te komen.

Na wedstrijden in Amsterdam en Leiden, werd de vierde en laatste wedstrijd van de KNZB-zwemcompetitie gezwommen in zwembad De Kulk in Vlaardingen. De sfeer in het zwembad was gemoedelijk, met flink wat ouders op de tribune voor morele steun. En zwemmers die met luide aanmoedigingen hun teamgenoten in de estafette naar de eindstreep schreeuwden. ‘Hie-Ha-Hoe-lala! Y-Y-Y H-E-T-Y’

Op het programma stonden deze ronde veel wisselslagnummers. Iets waar in de trainingen afgelopen maanden volop aandacht aan is besteed. Op de individuele nummers werd er hard gezwommen door de zwemmers van Het Y. Ook in de estafettes zwommen de zwemmers alsof hun leven er vanaf hing. Dat resulteerde in diverse PR’s en dus goede punten voor de eindstand in het klassement.

Aan competitiewedstrijden mogen alle Nederlandse zwemverenigingen deelnemen. Dat zijn er in totaal zo’n 400. Er wordt gezwommen volgens een door de KNZB vastgesteld programma waarmee punten kunnen worden verdiend. Op basis van het aantal punten wordt bepaald op welke plek de vereniging staat op de ranglijst van de KNZB.

Dit zwemseizoen promoveerde Het Y vanuit de A-klasse naar de landelijke Eerste Divisie en was dit seizoen ingedeeld in een poule met ZVL-1886 Center 1 uit Leiden, Zwemvereniging Vlaardingen Schiedam (ZVVS). Elk van deze verenigingen organiseerde dit seizoen een van de in totaal vier zwemwedstrijden. Voor de competitiestand worden punten verdiend per zwemnummer. Voor elke leeftijdsgroep is per ronde door de KNZB vastgesteld welke nummers die groep zwemt. De eerste twee (m/v) geëindigde senioren, junioren 4 en jonger, junioren 2 en jonger, de als eerste geëindigde jeugd 2 en jonger, en het snelste estafetteteam tellen mee voor de punten. De punten zijn het aantal gezwommen seconden: het is dus de bedoeling zo min mogelijk punten te behalen.

 

De uitslagen:

10 maart 2024 NZC4 - Vlaardingen