Bijna 400 starts bij 11e Pájaro ICT – Het Y Open Water Wedstrijd

Eindelijk was het dan zover, zondag 16 juli 2023: de dag van de 11e Pájaro ICT – Het Y Open Water Wedstrijd was aangebroken. Het weer zat mee; een beetje bewolkt maar droog en best een pittig windje. Dat kon de pret dus niet drukken. De watertemperatuur lag rond de 22 C en ook de buitentemperatuur was prima. Kortom: een prima dag voor dé zwemwedstrijd van het jaar in de Gaasperplas. En met 397 individuele starts, dachten de zwemmers daar ook zo over. Uiteraard was zwemvereniging Het Y met een groot aantal zwemmers aanwezig.

Al vroeg in de ochtend liep het terrein van de Kano- en Zeilvereniging Gaasperplas in Amsterdam Zuidoost langzaam maar zeker vol met zwemmers en toeschouwers. Stoeltjes werden uitgeklapt, nog even een bakje koffie gedronken en de zwemmers maakten zich klaar om het water in te gaan.

Bestuurder Raoul White van Stadsdeel Zuidoost sprak nog enkele bemoedigende woorden en om stipt 10.00 uur klonk het eerste startschot voor de 7000 meter vrije slag voor de heren. Vijf minuten later gevolgd door de dames op dezelfde afstand. De zwemmers hadden er zin in! Vier keer zwommen zij langs het enthousiast en luid aanmoedigende publiek bij het startpunt. Na de eerste 1000 meter op de langste afstand, was het tijd voor de junioren om er voor te gaan op de 500 meter schoolslag. Voor Het Y zwom Max naar een zilveren beker en bij de dames nam Lisanne de bronzen beker mee naar huis.

Na zo’n anderhalf uur zwemmen kwamen de eerste zwemmers van de 7 km over de finish en daar deed Het Y goede zaken. Bij de heren senioren finishte Hessel als eerste en pakte Doede bij de heren jeugd de zilveren beker. Ook Raaf, Willem en Mathieu haalden de eindstreep. Bij de dames senioren was het Anne die als eerste over de finish kwam, pakte Sarah bij de junioren de bronzen beker en eindigden Renske en Sara net naast het podium, ook Hannah voltooide de 7 km lange zwemtocht.

Vervolgens was het de beurt aan de Masters voor de 1500 vrije slag. Met ook daar weer Y-zwemmers op het podium: gefeliciteerd Fergil, Holly en Jip! Bij de 250 meter vrije slag voor de minioren ging Qing er met een zilveren beker vandoor. En even later nam Ren voor de 500 meter vrije slag de bronzen beker mee naar huis. Bij de minioren meisjes finishte Boukje als tweede en ging er met een zilveren beker vandoor, terwijl Isa zich gemakkelijk naar de eerste prijs zwom bij de junioren1.

Recreanten en beginnende wedstrijdzwemmers worden bij de Pájaro ICT – Het Y Open Water Wedstrijd niet vergeten. Speciaal voor hen waren er prestatietochten van verschillende afstanden in het programma opgenomen en triatleten konden zich uitleven op de 2000 meter vrije slag. Jonge zwemmers waagden zich aan de 250 of 500 meter prestatietocht en mochten daarna een mooie medaille in ontvangst nemen.

Daarna was het tijd voor de masters op de 1500 meter schoolslag. En gingen Kuan, Max, Monder, Magari, Eva, Sara, Sarah en Nina bij de junioren van start op de 1500 meter vrije slag, waarbij Magari en Sara op het podium eindigden. Ook Wendy eindigde op het podium, bij de 1000 meter schoolslag masters. En op de 500 meter schoolslag voor de minioren namen Mariza een gouden en Ren een zilveren beker mee naar huis.

Doede, Hessel, Raaf, Fergil, Jop, Nina, Anne, Holly en Renske gingen van start op de 2000 meter vrije slag, waarbij Anne en Hessel een podiumplaats wisten te behalen.

Sluitstuk van de dag was de 4x 250 meter wisselslag estafette. Een spectaculaire wedstrijd waarbij tien teams, waarvan vijf bestaande Y-zwemmers, streden om een taart. Na afloop was het smullen geblazen voor de Y-zwemmers, want die taart werd natuurlijk eerlijk werd gedeeld onder alle zwemmers. Daarna zat de 11e Pájaro ICT – Het Y Open water wedstrijd er weer op. Volgend jaar weer een nieuwe kans om op het podium te komen.

Nog even nagenieten? Kijk hier voor de foto’s, gemaakt door Amber Bellaart.