Hoe zit dat? Zwemcompetities KNZB

Na de derde competitieronde van 29 januari 2023 staat Zwemvereniging Het Y landelijk gezien op de vierde plaats van het A-klassement. Voor wie niet weet hoe de KNZB-zwemcompetities in elkaar zitten, volgt hier een korte uitleg.

Er zijn twee competities: de KNZB-zwemcompetitie (KZC) voor de binnenwedstrijden en de open-watercompetitie (OWC) voor de buitenwedstrijden. Daarnaast zijn er ook nog de kampioenschappen (en limietwedstrijden om daaraan mee te mogen doen), club meets (voor de minioren) en is er het LAC-circuit (voor lange afstanden). De open-watercompetitie komt later aan bod: in de winter is dat nog niet nodig.

De competitie-indeling ziet er (ongeveer) zo uit:

 • eredivisie (18 verenigingen)
 • eerste divisie (18 verenigingen)
 • A-klasse (72 verenigingen)
 • B-klasse (72 verenigingen)
 • C-klasse (72 verenigingen)

Indeling
De divisies zijn landelijk ingedeeld, de klassen per regio: de 72 verenigingen per klasse zijn verdeeld over de regio’s Noord, Oost, Midwest, West en Zuid. Dit is gedaan om het reizen te beperken en regionale wedstrijden en kampioenschappen mogelijk te maken. Zwemvereniging Het Y is ingedeeld in de A-klasse van de regio Midwest. Een competitie bestaat uit vier ronden (wedstrijden). Binnen elke regio zijn meestal vier verenigingen aan elkaar gekoppeld (ZV Het Y met ZVL-1886 uit Leiden, ZV Haerlem en ZV Sassenheim).

Elk van die verenigingen organiseert een van de vier zwemwedstrijden, meestal in het eigen bad. Na ronde 4 kan promotie of degradatie volgen:

 • van de eredivisie degraderen vier verenigingen naar de eerste divisie
 • van de eerste divisie promoveren vier verenigingen naar de eredivisie en
  degraderen vier verenigingen naar de A klasse
 • van de A-klassen van alle regio’s samen promoveren vier verenigingen naar de eerste divisie
 • van elke A-klasse degradeert een vereniging naar de B-klasse van dezelfde regio
 • van elke B-klasse promoveert een vereniging naar de A-klasse en degradeert een vereniging naar de C-klasse, ook van dezelfde regio
 • van elke C-klasse promoveert een vereniging naar de B-klasse van dezelfde regio

Competitiestand
Voor de competitiestanden worden punten verdiend per zwemnummer. Voor elke leeftijdsgroep is per ronde vastgesteld welke nummers die groep zwemt. De eerste twee (m/v) geëindigde senioren, junioren 4 en jonger, junioren 2 en jonger, en de als eerste geëindigde jeugd 2 en jonger, en het snelste estafetteteam tellen mee voor de punten. De punten zijn het aantal gezwommen seconden: het is dus de bedoeling zo weinig mogelijk
punten te behalen. Zie voor de competitiestanden en de punten de website van de KNZB. Na de derde competitieronde staat Het Y landelijk op (promotie)plaats 4 van de A-klasse. Een verslag van de competitiewedstrijd van 29 januari 2023 lees je hier.