
Beste zwemmer en supporter,
Fijn, we mogen binnenkort het Noorderparkbad weer in! Dat gaat alleen een beetje anders dan voorheen, vandaar dit protocol. We nemen je mee door het Noorderparkbad en de zwemtrainingen “Corona-Style”.
Het begint met de algemene richtlijnen van de RIVM, want die gelden natuurlijk ook in het zwembad.
Veiligheid en hygiëneregels
- Blijf thuis als je één van de volgende symptomen hebt: neusverkoudheid, loopneus, niezen, keelpijn, hoesten, benauwdheid of koorts.
- Blijf thuis als iemand in jouw huishouden koorts heeft (vanaf 38°C) en/of benauwdheidsklachten, totdat iedereen weer volledig hersteld is.
- Blijf thuis of doe extra voorzichtig als je een kwetsbare gezondheid hebt en/of 70 jaar of ouder bent.
- Houd 1,5 meter afstand van iedere andere persoon buiten jouw huishouden (uitzondering voor kinderen tot en met 12 jaar onderling).
- Hoest en nies in je elleboog en gebruik papieren zakdoekjes.
- Was de handen met zeep of desinfectans.
- Vermijd het aanraken van je gezicht.
Andere trainingstijden
Het zwembad hanteert tijdelijk andere toegangstijden en regels. Zo mogen er maar maximaal 18 zwemmers (ouder dan 12 jaar) tegelijkertijd in een zwembad zwemmen. Daarnaast kunnen verenigingen pas vanaf 19.00 uur in het Noorderparkbad terecht. Dat heeft gevolgen voor de trainingen: we trainen op andere tijden en zwemmers ouder dan 12 jaar trainen in kleinere groepen.
Let even goed op: je krijgt van ons een persoonlijke (mail) uitnodiging voor de trainingen. Laat weten of je daar gebruik van wil maken. Badwater in Amsterdam is schaars en in deze tijd helemaal. We vragen daarom twee dingen:
- Reageer op de uitnodigingsmail of je gebruik wil maken van de mogelijkheid om weer te kunnen trainen tijdens de speciale trainingstijden.
- Als je (een keer) niet wilt/kunt komen, geef het dan meteen door aan je trainer, dan kan iemand anders in jouw plek komen trainen op die dag.
Voorbereiding thuis en toegang zwembad
De voorbereidingen thuis en de toegang tot het zwembad zijn anders dan voorheen. Dus lees aandachtig verder.
- Ga thuis naar het toilet.
- Trek thuis je badkleding aan, met makkelijke kleding daarover heen.
- Was thuis je handen met zeep, minimaal 20 seconden.
- Reis met persoonlijk vervoer: te voet, met de fiets of auto.
- Kom alleen. Voor alle leden geldt: je kunt alleen komen trainen als je je zelfstandig kunt omkleden. Ouders/begeleiders mogen niet mee naar binnen!
- Zorg dat je op tijd bij het zwembad bent (houd bij het wachten 1,5m afstand van elkaar); 10 minuten voor je training begint, mag je het zwembad in. De deur gaat dicht als de training start.
- De toegang is via de hoofdingang van het Noorderparkbad, dus niet via de verenigingsingang (zoals voorheen).
- Bij binnenkomst desinfecteer je je handen.
- Volg de aanwijzingen op van de vrijwilligers/trainers/zwembadpersoneel.
- Houd 1,5 meter afstand van elkaar. En raak zo min mogelijk oppervlakten/materialen aan, denk aan deurknoppen, bankjes en dranghekken.
- Volg de uitgezette route door het zwembad naar het sportbad/verenigingsbad.
- Doe je schoenen uit voor het betreden van de zwemzaal en neem ze mee naar binnen.
- Zoek een plekje bij de bankjes in de zwemzaal om je om te kleden. Doe je “overkleren” uit en stop je kleren in een tas. Zet je schoenen ernaast. Doe je badmuts en brilletje op. De groepskleedkamers zijn niet open en de lockers kun je niet gebruiken.
Aangepaste zwemtraining
Het sportbad en het verenigingsbad zijn anders ingericht, om te zorgen dat zwemmers (ouder dan 12 jaar) in het water ruim afstand kunnen houden. Daarvoor is het bad in 3 blokken verdeeld. Bij baan 1 ga je er in en in baan 2 kom je terug. Je blijft op ruime afstand achter je voorganger zwemmen. Zo cirkel je met 6 zwemmers rond. Hetzelfde bij baan 3 en 4. En bij baan 5 en 6.
De trainingen zijn hierop aangepast. Sowieso zal het wel even wennen zijn om na twee maanden “stilstand” weer in het zwembad te trainen. Om de trainingen soepel te laten verlopen verwachten we dat iedereen zich aan de regels houdt:
- verzamel rondom de trainer, maar houd daarbij 1,5 meter afstand (zwemmers onderling, maar ook tot de trainer).
- luister naar de instructie en houd je daaraan.
- zwemmers houden in het water ruim afstand van elkaar, er is een vaste volgorde, zwemmers mogen elkaar niet inhalen.
- laat alle zwemattributen (plankje, achtje, peddels en zoomers) voorlopig thuis.
- het bad verlaten gaat ook op gepaste afstand van elkaar; volg hierbij de instructies van de trainers en vrijwilligers op.
- beperk het toiletgebruik tot een minimum.
- Indien je een bidon meeneemt, schrijf je daar duidelijk je naam zodat er geen verwisseling kan plaatsvinden. Gebruik niet de Y-bidon die iedereen heeft.
Zwemmers tot en met 12 jaar hoeven onderling geen 1,5 meter afstand te houden. Dat betekent dat de aantallen zwemmers bij de Swimkick en MAS onveranderd blijven. Bij deze groep geldt wel dat er 1,5m afstand tot de trainer gehouden moet worden en ook de trainers onderling houden 1,5m afstand.
Na afloop
Na de training even “gezellig samen douchen en bijpraten” kan helaas niet… Dat even bijpraten mag natuurlijk wel (op gepaste afstand, buiten het zwembad), maar de douches zijn dicht. Na de training pak je je tas en schoenen en je gaat naar de kleine kleedcabines. Daar kun je (ieder in een eigen hokje) omkleden en daarna ga je zo spoedig mogelijk via de verenigingsingang naar buiten.
Let op: ouders/begeleiders wachten buiten op minimaal 1,5m afstand van elkaar.
Ga zodra je thuis komt meteen je handen wassen, lekker douchen en nagenieten van je training.
Heb je vragen over deze brief?
Het aanspreekpunt voor wedstrijdzwemmen is Dorette, te bereiken op: dorette@het-y.nl
Je moet inloggen om een reactie te plaatsen.